Mizanpaj ve Tasarım Nedir?

Basılı yayıncılıkta dizgi işiyle bağlantılı olan mizanpaj sayfa düzeni demektir. Mizanpaj yapan kişiye yayın tasarımcısı diyebiliriz. Tasarım ise (konumuzla ilgili olan tasarımın) kısaca tanımına; bir ürünün zihinde şekillendirilmesi ve devamında projelendirilerek bir modelinin hazırlanması diyebiliriz. Mizanpaj ve tasarım uzun yıllardır bilgisayar ortamında gerçekleştirilmektedir.

tasarım

Mizanpaj ve tasarımın olmazsa olmaz programı, çizimler için bir zamana kadar macromedia’nın hazırlamış olduğu vektör tabanlı çizim programı olan freehand programı kullanılmaktaydı, şu anda ise mizanpaj ve tasarım için illüstratör programı özellikle basılı yayıncılıkta aktif olarak kullanılmaktadır. İllüstratör programı ülkemizde 2000’li yıllardan sonra aktif bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Peki Hangi Program?

Özellikle reklamcılık sektöründe yoğun olarak kullanılan ve basit logolardan teknik birçok illüstrasyon çalışmasına kadar birçok profesyonel çalışmanın yapılabildiği diğer yaygın program ise CorelDRAW programıdır. Açıkça söylemek gerekirse CorelDRAW programı ve illüstratör programı arasında bir seçim yapmamız gerekiyorsa biz adobe’ciyiz ve illüstratör’ü seçiyoruz 🙂 Özellikle reklamcılık sektöründe çalışanlar bu dediklerimize katılmayacaktır. Dizgi mizanpaj ve tasarım konusunda basılı yayıncılıkta her iki mizanpaj ve tasarım programıyla da baskıya iş göndermek mümkündür.

Bir de photoshopprogramı var bildiğiniz gibi ancak basılı yayıncılık, dizgi, mizanpaj ve tasarımda özellikle illüstratör yerine, yani çizim programı yerine hiçbir şekilde tercih etmediğimiz bir programdır photoshop. Çizim ve mizanpaj için photoshop ile piksel olarak çalışmaktansa illüstratör ile vektör olarak kaliteden ödün vermeden dijitale aktarmak bizim tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Vektör candır…

mizanpaj

Kısacası

Kısacası programları sınıflandıracak olursak: Vektörel çizimlerinizde ve illüstrasyonlarınızda illüstratör (tercihen CorelDRAW), piksel çalışmalarınızda ise photoshop, baskı aşamasındaki işlerinizde ise indesign kullanmanız daha uygundur diyebiliriz.

Dizgi, mizanpaj ve tasarım konusunda indesign, illüstratör ve photoshop her biri ayrı bir dünya, ayrı bir karadelik. Her ne kadar yıllardır kullansanız bile sizi henüz farketmediğiniz farklı bir özelliğiyle oha dedirtecek seviyededir. Arada dersiniz kendinize ben bunca yıl sonra bunu keşfettim ve oha dedim bunu yapanlarda nasıl bir kafa var? Bir kafa değil koca koca ekipler var, kendinizi küçümsemeyin…

Mizanpaj ve tasarım programları indesign, illüstratör ve photoshop’un içine girdikçe, kullandıkça, öğrendikçe çok farklı kazanımlar ve yaratıcı fikirler edinebilmektesiniz. Bahsettiğimiz programlar Dizgi, mizanpaj ve tasarım için olmazsa olmaz programlardır…

dizgi, mizanpaj ve tasarım

Kaliteli Mizanpaj ve Tasarım Nasıl Olmalıdır?

Bizce iyi bir mizanpaj ve tasarım basit, sade olmalıdır ancak bu basit ve sadelik, yapılacak mizanpajın ve tasarımın türüne göre de değişebileceği unutulmamalıdır. Kalabalık ve fazlalık karışıklık ortaya çıkaracağı için okuyucu üzerindeki etkinin azalmasına neden olabilmektedir.

Görsel sunum; dizgi, mizanpaj (sayfanın düzenlenmesi), tasarım ve kompozisyonlar üretmek anlamındadır. Sağlam bir dizgi, mizanpaj ve tasarım ile düzenli bir içerik, her ne olursa olsun basılı yayıncılıkta yayın organlarının önemini artırır. Basit ve net tasarımlar dikkat çekeceği için  dizgi, mizanpaj ve tasarımda bütün ve kompozisyon çok önemlidir.

En İyi Grafik Tasarım Programları Nelerdir?

  • Corel Draw. Baskı grafiği kullanım amaçları doğrultusunda genel olarak tercih edilir.
  • Corel Draw ile Adobe Illustrator (Ai) vektör programlarıdır.
  • Adobe InDesign. Dizgi, Tasarım ve Mizanpajın tamamının uygulandığı basılı yayıncılığın olmazsa olmaz programıdır.
  • Adobe Photoshop (Ps)
  • ActionScript ve Adobe Flash
  • 3DS Max
  • Freehand
  • Adobe Dreamweawer

Diğer makalelerimize buradan göz atabilirsiniz.

Dizgi Nedir?

Dizgi Nasıl Yapılır?

2 thoughts to “Mizanpaj ve Tasarım Hakkında Her Şey!

  • Serhat Aşık

    Öncelikle iyi günler diliyorum. Tam olarak ne istediğimi umarım açıklayabilirim. Şöyle ki, bir kitap yazma fikri var kafamda çalışmalara başladım ancak kitabın içeriği kadar sayfaların şekli çok önemli. Sayfanın en altında küçük bir metin kutusu olması lazım ve buradan çıkan fikirler de buna bağlantılı olacak. Şöyle ki, diyelim ki sayfanın en altında Osman yazıyor. Buradan çıkan bir ok Osman isminin ne anlama geldiğini başka bir ok ismin nasıl konulduğunu başka bir ok bu ismin ne anlama geldiğini gösterecek şekilde biçimlenmesi lazım. Bu oklar 20 de olabilir 10 da olabilir ve bazen Osman ismine ait birinin resmi de konulabilir. Bu sebeple görsel zihnimde canlanmıyor. Eğer böyle bir şey mizanpajda mümkün değilse fikrimi değiştirmek istiyorum. Ayrıca veri girişini yapılan bu sayfa üzerinde yapmam daha kolaylık sağlamaz mı? Aslında en merak ettiğim şey bu. İstediğiniz ücret gayet makul bence. Benim veri girişi yapabileceğim örnek bir sayfaya ihtiyacım var. Bu sayfadan kaç tane olacağına dair şu an bir fikrim yok. O yüzden 1 sayfa lazım ve benim bunu rahatlıkla kopyalayıp okların gösterdiği yerlere veri girişi yapmam ve de istediğimde bu okları silebilmem lazım. Geleneksel word belgesinde benim dediğim çok zor. ancak metin kutusuyla oluyor bu da çok kuru bir görüntü oluşturuyor. Arka planda bir resim vasıtasıyla bu bağlantı görselleştirilmesi de yine sizin gibi bir tasarımcıya ihtiyacım olduğunu gösteriyor. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Yalnız arka plandaki görselin ağaç olmaması gerekiyor. Kitap olacağı için de siyah beyaz olması baskı açısından daha avantajlı olur diye düşünüyorum. Bu sayfa düzeni mümkün müdür? Ayrıca şu konuda da akıl danışmak istiyorum. Kitabın tamamlanmış olması bizim için elzem derseniz eğer o zaman sizin işinizi kolaylaştırmak için yazılarımı nasıl bir düzende yazmalıyım. Zira zihnimde bile görselleştiremediğim bir şeyin tasarımı mümkün değilse hem sizin hem de kendi vaktimi harcamak istemem. Hayırlı çalışmalar diliyorum.

    Cevapla
  • dizgiplus

    selamlar.
    daha aktif görüşebilmek için internet sitemizde yer alan telefon numarasından, sosyal medya hesaplarımızdan veya mail adreslerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
    iyi günler dileriz.
    https://www.dizgiplus.com

    Cevapla

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Merhaba!

Türkiye'nin en profesyonel hizmet noktasına hoşgeldiniz.

× Merhaba, Hemen İşe Başlayalım!